System haccp to obecnie kluczowa dokumentacja, niezbędna w każdym lokalu, w którym tylko przygotowywane są posiłki. W zależności od specyfiki lokalu istnieje w różnych odmianach, ale w każdej z nich dotyczy zasad obrotu żywnością. System haccp określa, w jaki sposób i w jakich warunkach może zostać przygotowywane i podawane jedzenie w punktach zbiorowego żywienia. Higiena przygotowywania posiłków leży u podstaw zdrowego żywienia. Jeśli nie będziemy jej przestrzegać to razem z jedzeniem do naszych organizmów, może trafić wiele substancji, które mogą im zaszkodzić.
Haccp dla każdego lokalu
Karkonoskie Centrum Edukacji i Rozwoju pomoże przedsiębiorcom branży spożywczej i gastronomicznej w ustalenia haccp na potrzeby ich lokalów. Oferuje ona profesjonalne dokumentacje indywidualne dla restauracji, przedszkoli, hoteli, sklepów i wielu innych jednostek. Pomaga także profesjonalnie wdrożyć ustalone zasady higieny żywności, proponując specjalistyczne szkolenia właśnie w tym zakresie.