Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga wypełniania przez pracodawcę i jego pracowników podstawowych zasad higieny żywności, które są podstawą produkcji zdrowej żywności. Wszystkie szczegółowe zasady zawarte są w poszczególnych dokumentacjach, z jakich posiadania musi wywiązać się każda firma, której profil działalności powiązany jest z branżą gastronomiczną. Poza dokumentacją haccp i ghp ważne jest także posiadanie dokumentacji gmp, która powstaje po przeprowadzeniu wśród personelu firmy adekwatnych szkoleń.
Szkolenia gmp
Obecnie szkolenia gmp dostępne są online. To doskonała forma współpracy, która w dużym stopniu ułatwia zapracowanym właścicielom firm branży gastronomicznej wywiązania się z obowiązków szkoleń swoich pracowników. Za pomocą komputera zapoznają się oni z potrzebną wiedzą na temat prowadzenia dobrej praktyki produkcyjnej, opartej na higienicznym podejściu do obróbki żywności. Tylko dysponowanie specjalistyczną wiedzą będzie gwarantem produkcji bezpiecznej dla konsumentów żywności.